ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ

Τι είναι οι ευρυαγγείες ;

Είναι λεπτές, νηματοειδείς φλέβες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και είναι συνήθως κόκκινες ή μοβ στην εμφάνιση. Αυτά τα διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να είναι μικρές, ασύνδετες γραμμές, ή να συνδεθούν σε ένα μπερδεμένο μοτίβο. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν όπως ένας ιστός αράχνης ή σαν κλαδιά από ένα δέντρο.

Οι ευρυαγγείες βρίσκονται πιο συχνά στα πόδια και το πρόσωπο, αλλά θα μπορούσαν να βρεθούν οπουδήποτε στο σώμα. Σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία, αλλά οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ένα κάψιμο, τσούξιμο ή πόνους μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή έκθεση στον ήλιο.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες των ευρυαγγειών περιλαμβάνουν: μια γενετική προδιάθεση, την εγκυμοσύνη, τις ορμονικές αλλαγές, από του στόματος αντισύλληψη, τραύμα, αύξηση βάρους, και την παρατεταμένη ορθοστασία.

Τι είναι η αφαίρεση ευρυαγγειών με laser ;

Η τεχνολογία λέιζερ προσφέρει ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για τη θεραπεία των ευρυαγγειών. Όταν ένα λέιζερ εφαρμόζεται στο δέρμα, αυτά τα κύτταρα του αίματος θερμαίνονται πολύ και δημιουργούν μια επίδραση πήξης, η οποία καταρρέει ή κλείνει το αγγείο, ενώ διαφυλάσσει το περιβάλλον δέρμα. Ο οργανισμός σταδιακά θα αφαιρέσει σιγά-σιγά τα αγγεια που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία κατά τη διάρκεια της φυσικής διαδικασίας επούλωσης, μειώνοντας την εμφάνιση των ευρυαγγειών.

Τι λέιζερ χρησιμοποιείται;

Στο κέντρο μας (Dermaplasis) για τη θεραπεία των ευρυαγγειών χρησιμοποιουμε Nd-Yag laser  σε συνδυασμό με IPL

Πόσες θεραπείες θα χρειαστώ;

Η θεραπεία εξατομικεύεται και σχετίζεται με τον αριθμό και την σοβαρότητα των ευρυαγγειών. Γενικά, οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν 1 με 3 θεραπείες με διάστημα 6 έως 8 εβδομάδες η μια θεραπεία από την άλλη. Η θεραπεία βελτιώνει την εξωτερική εμφάνιση των αιμοφόρων αγγείων είτε  συρρικνώνοντας τα, είτε  μειώνοντας τα είτε εξαφανίζοντας τα τελείως. Η θεραπεία αυτή δεν πρέπει να θεωρείται οριστική λύση καθώς δεν προλαμβάνει τις μελλοντικές ευρυαγγείες.

Τι πρέπει να περιμένει κάποιος στο δέρμα μετά την θεραπεία ;

Λίγο μετά τη διαδικασία, μπορεί να νιώσετε ένα ελαφρύ οίδημα (εξόγκωμα) στο δέρμα, που θα εξαφανιστεί μέσα στις επόμενες 2-4 ώρες. Η περιοχή μπορεί επίσης να εμφανισεί ελαφρά ερυθρότητα .                                                                                                                 Σπανίως συμβαίνουν αλλαγές στο χρωματισμό (πιο σκούρο) του δέρματος,  οι οποίες αναμένεται να εξαφανιστούν και  επιστρέψουν στον αρχικό τους χρωματισμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά από θεραπεία με λέιζερ, συνιστάται θερμά η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο για μια εβδομάδα ή δύο.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μετά από θεραπεία με λέιζερ;

Μετά τη θεραπεία, δεν υπάρχει κανένας χρόνος αποθεραπείας και πολύ μικρή ενόχληση. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να επαναλάβουν αμέσως όλες τις συνήθεις δραστηριότητες. Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μην είναι εμφανή για αρκετές εβδομάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς μένουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.